Botwinka

Botwinka

SKŁADNIKI:
1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)
1 młoda pietruszka
2 młode marchewki
1 młody por
1/2 młodego selera
3 młode ziemniaki
3 łyżki śmietany 18% lub jogurt
1 kostka rosołowa
sól i pieprz do smaku
1 łyżka cukru
1 szczypta kwasku cytrynowego
2 łyżki mąki
3 jajka na twardo
1 łyżka świeżego koperku


PRZYGOTOWANIE:
Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową.
Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.
Doprawić zupę cukrem, kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia.
Śmietanę wymieszać z mąką (może być bez mąk)i, a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać dobrze i dodać do zupy w garnku, mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać posiekany koperek i zdjąć zupę z ognia.
Przed podaniem ułożyć na każdym talerzu jajko pokrojone w ćwiartki. Wlewać zupę na jajko. Można udekorować odrobiną śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz