Domowe sushi

Przedstawiam Wam efekt mojego eksperymentowania z sushi. Okazuje się, że na sushi nie trzeba iść do restauracji, ale można wykonać je we własnej kuchni. Sushi można zrobić z czym tylko macie ochotę, z rybą czy wegetariańskie. Przy tym jest zdrowe i bogate w cenne witaminy. Przygotowując je w domu również zaoszczędzicie swój czas i pieniądze. Postaram się krok po kroku opisać przygotowanie tak zwanych futomaki sushi rolls. Sami zobaczcie jakie to proste :)

Domowe sushi


Domowe sushiDomowe sushi



Domowe sushiDomowe sushi

Czas przygotowania ok. 65 min.
Porcja dla 2-3 osób
Koszt przygotowania: ok. 46,00 zł

SKŁADNIKI:
Ryż do sushi
Ocet ryżowy
Nori (prasowane algi)
Świeży filet z łososia 300 g
1 ogórek
Serek Philadelphia
Paluszki surimi (krabowe)
Marynowany imbir
Wasabi
Sezam
Sos sojowy
Mata bambusowa do rollowania
Bardzo ostry nóż

PRZYGOTOWANIE RYŻU:
Ryż jest podstawą każdego sushi. W pierwszej kolejności płuczemy ryż pod bieżącą wodą, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu pozostawiamy ryż w wodzie na ok 30 min. Ostatni raz płuczemy i odcedzamy wodę. Wstawiamy ryż do gotowania w proporcjach 1 szklanka ryży do 1,2 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. do odparowania całej wody. Pamiętajmy aby na początku często mieszać. Ryż po ugotowaniu polewamy odrobina octu ryżowego i pozostawiamy w garnku pod przykryciem. Później przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcie. Ważne aby ryż ostygł, gdyż przygotowanie rolek z ciepłego ryżu spowoduje, że nori będę gumowate.

PRZYGOTOWANIE ROLEK:
Pamiętajmy aby wszystkie składniki były dobrej jakości, świeże i osuszone (np. ręcznikiem papierowym).
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki. Kroimy ja na odpowiednie porcje, tak aby było nam wygodnie i wszystko było pod ręką. W podłużne słupki.
Na bambusowej macie kładziemy nori, a na nim rozkładamy niewielką, ale równomierną ilość ryżu.Smarujemy serkiem philadelphia i posypujemy sezamem. W jednej części układamy nasze produkty np. kombinacja z łososia, ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy ostrym nożem na plastry. 
Aby urozmaicić możemy część łososia upiec.
Podajmy wszystko na dużym półmisku. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam sushi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam. tylko strasznie to czasochłonne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że to kwestia wprawy. Czysta przyjemność :)

      Usuń
  3. Podziwiam, wyszło pięknie :) Ja przez tyle czasu jeszcze nie odważyłam się go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Zachęcam do spróbowania. Przy tym świetna zabawa :)

      Usuń