Grecka musaka



Grecka musaka

Czas przygotowania: 1,5 h
Porcja dla 6 osób
Koszt przygotowania: 36,00 zł


SKŁADNIKI:
ok. 700 g bakłażana ( 2 średnie)

Sos mięsno-pomidorowy:
500 g chudego mielonego mięsa (najlepiej wołowina)
2 średnie czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów  
2 łyżki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta chili
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki cukru
sól

zmielony czarny pieprz

Sos beszamelowy:
 50 g masła
 2 płaskie łyżki mąki
 300 ml mleka
 sól
 szczypta gałki muszkatołowej
1/2 szklanki tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE:
*Bakłażany:  Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plastry. Posolić i podsmażyć na oliwie z oliwek ( 2 łyżki oliwy). Usmażone układać na ręcznikach papierowych, aby oddały tłuszcz który pochłonęły przy smażeniu.
*Sos mięsno-pomidorowy: Rozgrzać na patelni olej rzepakowy, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Dodać resztę składników sosu: pomidory z puszki, koncentrat, posiekaną natkę pietruszki, cynamon, chilli, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut. Co jakiś czas zamieszać.
*Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.
*Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą z oliwek. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu. Położyć pozostałe plastry bakłażana i polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut.

2 komentarze: