Krewetki w białym winie z puree z selera i salsą z pomidorów i papryki

Jedni je lubią, inni nienawidzą. Ja uwielbiam pod każdą postacią. Dziś przedstawiam moje ulubione krewetki, czyli w białym winie. Aby urozmaicić to danie postanowiłem połączyć je z puree z selera i salsą z pomidorów i papryki. To połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Mam nadzieję, że pokusicie się na przygotowanie moich krewetek. Bon appetit :)

Krewetki w białym winie z puree z selera i salsą z pomidorów i papryki
                         
Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 25,00 zł


SKŁADNIKI:
500 g krewetek
1 duży seler
1 pomidor
1/2 papryki czerwonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 dymka
1 limonka
natka pietruszki
śmietana 18%
40 g masła
oliwa z oliwek
60 ml białego wina
gałka muszkatołowa, peperoncino, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE - Salsa z pomidorów i papryki:
Pomidory i paprykę kroimy na drobną kostkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dymkę. Doprawiamy solą, pieprzem, peperoncino i odrobiną oliwy. Wszystko skrapiamy sokiem z 1/2 limonki i razem ze sobą łączymy.

PRZYGOTOWANIE - Puree z selera:
Selera kroimy na niewielkie kawałki i wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Gdy seler będzie już miękki odcedzamy wodę i przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej. Rozbijamy selera z dodatkiem masła i śmietany.

PRZYGOTOWANIE - Krewetki:
Na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy krewetki. Dolewamy białego wina i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy masło. Wszystko razem ze sobą dusimy ok 5 min. Na końcu dorzucamy posiekaną natkę pietruszki.

3 komentarze:

  1. tak dlugo krewetek sie nie dusi , bo zostana sluche i zelate , szybko w oleju na 2 stony i nabok , reszte doprawic , i krewetki na koniec dodac ! w tedy sa szmaczne !

    OdpowiedzUsuń