Papryka faszerowana

Przygotowanie papryki faszerowanej chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu. Dzisiejszy pochmurny i deszczowy dzień wołał o przygotowanie czegoś gorącego. Danie z faszerowaną papryką można zaliczyć do dań jednogarnkowych. A takie dania mają wielu zwolenników. Potrawa jest prosta, kolorowa i można ją podać zarówno jako codzienny obiad jak również w bardziej okazjonalne dni. Prostota tego dania jest piękna i warta uwadze. Zachęcam do przygotowanie faszerowanej papryki w Waszych domach. Swoje wykonania możecie przesyłać na mój adres mailowy qulinarny@gmail.com Może uda nam się stworzyć galerię inspiracji czytelników kulinarnyja.pl Pozdrawiam i dużo zdrowia w te nadchodzące chłodne dni.  

Papryka faszerowana

Papryka faszerowanaPapryka faszerowana
Papryka faszerowana





















Czas przygotowania: 70 min.
Porcja dla 4 osób
Koszt przygotowania: 22,00 zł


SKŁADNIKI:
4 czerwone papryki
500 g mięsa wołowo-wieprzowego mielonego
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
1 cebula
2 pomidory
1/2 koncentratu pomidorowego
1 woreczek ryżu
200 ml bulionu
Natka pietruszki
Cynamon, gałka muszkatołowa, oregano, ostra papryka, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE FARSZU:
*W między czasie musimy ugotować ryż i przygotować paprykę, którą opróżniamy z nasion.

Na oliwie zarumieniamy posiekaną w kostkę cebulę. Dokładamy mięso, które podsmażamy. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Dolewamy bulionu i dusimy na małym ogniu ok. 25 min. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, szczyptą cynamonu, gałka muszkatołową i ostrą papryką. Smażymy wszystkie składniki jeszcze 10 min. Na sam koniec dodajemy świeżo posiekana natkę pietruszki oraz ugotowany ryż.

PRZYGOTOWANIE PAPRYKI:
Ustawiamy piekarnik z temp. 180'C
Wcześniej przygotowaną paprykę ustawiamy w naczyniu żaroodpornym skropionym odrobiną oliwy. Faszerujemy naszą paprykę i wstawiamy do piekarnika na 25-30 min. Polecam ostanie 5 min. z fukcją termoobiegu  Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz