Pomidorowa z ryżem

Klasyk sam w sobie ...
Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Przygotowuję ją tak jak nauczyła mnie moja mama. Smak mojego dzieciństwa.  

Pomidorowa z ryżem

Czas przygotowania: ok. 45 min
Porcja dla 6 osób
Koszt przygotowania: 11,00 zł


SKŁADNIKI:
3 pałki z kurczaka
koncentrat pomidorowy
1 woreczek białego ryżu
4 marchewki
1/2 selera 
1 pietruszka
1 por
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
lubczyk
koperek lub natka pietruszki
śmietana
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
W pierwszej kolejności przygotowujemy rosół. Wstawiamy do gotowania pałki z kurczaka i pokrojone warzywa: marchewkę, selera, pietruszkę i pora. Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. 
Wszystkie składniki powinny się gotować ok. 30 min. W oddzielnym garnku gotujemy ryż. Następnie do wywaru dokładamy koncentrat pomidorowy i doprawiamy posiekanym lubczykiem, solą i pieprzem. 
Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki śmietany.
Wcześniej ugotowany ryż nakładamy do talerza i zalewamy naszą zupą. Dekorujemy odrobiną śmietany i posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego !!!

4 komentarze:

  1. Ile pyszności na Twoim blogu, same moje smaki :) Moja ulubiona zupka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa. Pomidorowa jest również moją ulubioną zupą. Wspomnienie z beztroskiego dzieciństwa :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Pomidorowa była również moją ulubioną zupą z dzieciństwa. I tak zostało :)

      Usuń