Tagliatelle bolognese

Włoski klasyk po mojemu ...

Tagliatelle bolognese

Tagliatelle bolognese
Czas przygotowania: 40 min.
Porcja dla 4 osób
Koszt przygotowania: ok 18,50 zł

SKŁADNIKI:
Makaron tagliatelle ok. 400 g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe 400 g 
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 koncentratu pomidorowego
1 marchewka
1 pietruszka
Cebula 1 średnia
Czosnek 2 ząbeki
Ser tarty grana padano
Oliwa
150 ml bulionu
sól, pieprz, oregano

PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone, które podsmażamy. Następnie dodajemy tartą marchewkę i pietruszkę. Dolewamy bulionu i wszystko dusimy ok 20 min. Dokładamy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, a w miedzy czasie wstawiamy makaron. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i wykładamy na talerz. Polewamy wszystko naszym sosem bolognese i posypujemy tartym serem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz