Tzatziki

Tzatziki jest popularnym greckim dipem, składającym się z jogurtu, czosnku i świeżego ogórka.
Tegoroczne wypoczynek spędziłem w Grecji. Zajadałem się tym przysmakiem codziennie. Gdy przygotowuję je w domu powracam wspomnieniami do skąpanego w słońcu Rodos. Możemy je podawać jako dodatek do warzyw, pieczywa lub mięs z grilla. Polecam Wam przygotowanie tego prostego dipu zarówno jako dodatek do dań lub jako przystawkę.

Tzatziki

Tzatziki
Tzatziki

 Tzatziki

Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 4,50 zł

SKŁADNIKI: 
1/2 świeżego ogórka
200 g gęstego jogurtu tupu greckiego
2 żabki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:
Ogórka należy obrać i przeciąć na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki. Przetrzeć na tarce o małych oczkach. Starkowanego ogórka należy posolić i odstawić na 10 min. Odsączamy wodę, którą puścił ogórek. Dodajemy jogurt oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Podajemy z pieczywem. Mniam :)

2 komentarze:

  1. przypomniałeś mi Grecję, dzięki, mniam mniam Iza

    OdpowiedzUsuń