Grzanki z dynią i suszonymi pomidorami

Dynia nadal króluje w mojej kuchni. Po sałatce z dynią nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A mianowicie grzanki z dynią i suszonymi pomidorami.
 To połączenie było trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego pieprzu. To danie nadaje się zarówno jako forma przystawki, jak również na lekką jesienną kolację. 

Grzanki z dynią i suszonymi pomidorami

Grzanki z dynią i suszonymi pomidoramiGrzanki z dynią i suszonymi pomidorami



















Czas przygotowania: 30 min.
Porcja dla 1 osoby
Koszt przygotowania: 4,00 zł


SKŁADNIKI:
300 g dyni
suszone pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
pieczywo typu bagietka
słodka papryka
oliwa
sól, świeżo mielony pieprz
Szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Następnie na rozgrzanej oliwie dusimy dynię ok. 10 min. pod przykryciem z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko razem smażymy przez ok 7 min.
Kroimy bagietkę na kromeczki i podsmażamy na patelni lub zapiekamy w piekarniku. Na kromkach układamy nasz farsz z dyni. Dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

6 komentarzy: