Gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami

Jesień zawitała na całego. Dni co raz krótsze, a noce co raz zimniejsze. Aż prosi się o przygotowanie czegoś gorącego na jesienny obiad. Przedstawiam Wam mój gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami. Uprzedzam, że danie jest czasochłonne, ale tylko jeśli chodzi o czas gotowania mięsa. Przygotowanie składników nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. W przygotowaniu gulaszu ważne jest to, aby mięso było miękkie i jednocześnie nie straciło swojej struktury. 
My Polacy jesteśmy fanami dań jednogarnkowych, a mój gulasz do takich właśnie możemy zaliczyć. Zachęcam do przygotowania gulaszu i czekam na Wasze opinie i pytania. 


Gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami

Gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami
Gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami
Gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami

Czas przygotowania: 2 h
Porcja dla 4 osób
Koszt przygotowania: 32,00 zł


SKŁADNIKI:
500 g mięsa wołowego
1 papryka
3 marchewki
2 średnie pietruszki
1 średni seler
1 por
1 cebula
3 duże ziemniaki
250 g przecieru pomidorowego
80 ml czerwonego wytrawnego wina
masło

PRZYPRAWY:
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 opakowanie słodkiej papryki
pieprz czarny mielony
natka pietruszki
tymianek
majeranek
oregano
sól

PRZYGOTOWANIE Gulaszu:
W pierwszej kolejności myjemy mięso i osuszamy je, najlepszą metodą będzie użycie papierowego ręcznika. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora siekamy i wstawiamy do gotowania w garnku z wodą. Następnie mięso kroimy w kostkę lub paski. Podsmażamy je na oleju, aż się ładnie zarumieni i przekładamy
do gotującej się włoszczyzny. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i paprykę
z dodatkiem masła. Dodajemy słodką paprykę w proszku. Dolewamy przecieru pomidorowego
i zagotowujemy. Przedkładamy składniki z patelni do gotującej się wołowiny z warzywami. Dodajemy
3 liście laurowe, 4 ziela angielskie i pieprz mielony. Dolewamy czerwonego wina i pozostawiamy na małym ogniu do duszenia na ok 1,5 godz. co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy gulasz solą
i pieprzem do smaku.

PRZYGOTOWANIE Pieczonych ziemniaków:
Umyte ziemniaki kroimy na grube plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, oregano, majerankiem i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 40 min.

PODANIE Gulaszu:
Na płaskim talerzu układamy upieczone ziemniaki. Obok nakładamy porcję gulaszu posypanego świeżo posiekaną natką pietruszki. Świetnym dodatkiem będzie ogórek kiszony z tegorocznych zbiorów.

2 komentarze: