Jesienna sałatka z dynią i szynką parmeńską

Sezon dyniowy trwa. Może sałatka z dynią? Ale czy sałatka może być rozgrzewającym jesiennym obiadem lub kolacją? Oczywiście! A to za sprawą cynamonu i pikantnego peperoncino. Przedstawiam Wam mój przepis na taką jesienną kompozycję.    

Jesienna sałatka z dynią i szynką parmeńską

Jesienna sałatka z dynią i szynką parmeńskąJesienna sałatka z dynią i szynką parmeńską

Jesienna sałatka z dynią i szynką parmeńskąJesienna sałatka z dynią i szynką parmeńską


Czas przygotowania: 25 min.
Porcja dla 1 osoby
Koszt przygotowania: 8,00 zł


SKŁADNIKI:
300 g dyni
2 plastry szynki parmeńskiej
Mix sałat
1/2 średniej czerwonej papryki
20 g sera pleśniowego
cebula dymka
ćwiartka cytryny
kiełki
oliwa z oliwek
cynamon, sól, pieprz, peperoncino

PRZYGOTOWANIE:
W pierwszej kolejności obieramy dynie i kroimy ją w półksiężyce. Podsmażamy ją na patelni z dodatkiem oliwy. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cynamony i peperoncino. Usmażoną dynię układamy na ręczniku papierowym, by pochłonął tłuszcz.
Na talerzu układamy mix sałat, a na nim usmażoną dynię. Dodajemy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Dokładamy ser pleśniowy, posiekaną dymkę, i podsmażoną szynkę parmeńską. Na wierzchu układamy kiełki. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z ćwiartki cytryny.

4 komentarze: