Chrupiące pierogi z kurczakiem

Pierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, z zasmażką, a może polane śmietaną ? ... Tyle rodzajów farszów i sposobu ich podania, że można nabawić się o zawrót głowy. Chyba wszyscy lubimy to proste i smaczne danie. Chodź przygotowanie ich jest czasochłonne. No nie ma nic bardziej przyjemnego jak przygotowanie ich w zaciszu swojego domu. A później zajadać się i napawać się dumą, że nie są to kolejne mrożone pierogi z marketu. Dziś zamieszczam pierogi mojego autorstwa. Nafaszerowałem je mięsem z kurczaka, warzywami i świeżym tymiankiem. Podsmażyłem i podałem je z dipem czosnkowym. Na dzisiejszy szary, ponury jesienny dzień pasują idealnie. Jesienna chandro miej się na baczności :)

Chrupiące pierogi z kurczakiem

Chrupiące pierogi z kurczakiemChrupiące pierogi z kurczakiem



















Czas przygotowania: 80 min.
Porcja dla 5 osób ( ok. 30 pierogów)
Koszt przygotowania: 9,00 zł


SKŁADNIKI na farsz:
150 g mięsa z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1 mały por
świeży tymianek
bulion
olej, sól, pieprz

SKŁADNIKI na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka wody
1 żółtko z jajka
1 łyżka oleju
szczypta soli

SKŁADNIKI na dip czosnkowy:
3 ząbki czosnku
4 łyżki gęstego jogurtu ( najlepszy jest jogurt grecki)
sól, pieprz
Do jogurty wciskamy za pomocą praski ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy schłodzony.

PRZYGOTOWANIE farszu:
Mięso z kurczaka bardzo drobno kroimy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, którą podsmażamy. Dodajemy posiekane mięso z kurczaka. Do podsmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i posiekanego pora. Dodajemy odrobinę bulionu. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Usmażony farsz rozdrabniamy i odstawiamy do ostygnięcia.

PRZYGOTOWANIE ciasta na pierogi:
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, 1 żółtko i 1 łyżkę oleju. Dolewamy wody i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki za pomocą szklanki.

PRZYGOTOWANIE pierogów:
Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Możemy zrobić wzorek na rancie pierogów za pomocą widelca. Tak przygotowane pierogi wkładamy do gotującej się i osolonej wody. Gotujemy 2-3 min. od wypłynięcia. Ugotowane pierogi podsmażamy na oliwie. Będą zarumienione i chrupie. Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Z kurczakiem ? Ciekawy pomysł na nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak z kurczakiem :) Ten farsz zdał egzamin i jak najbardziej polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Swietnie!!!!!!!, bo ja wlasnie nie wiedzialam jak zrobic pierogi z miesem bez maszynki do miesa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak widzisz, bez tego wynalazku można się obejść :) Miłego pichcenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmią smakowicie, takich jeszcze nie jadłam i bardzo chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń