Tarta ze śliwkami na kruchym cieście

Nadeszła pora na słodkości. Będąc wczoraj na zakupach napotkałem świeże śliwki i zdecydowałem się na przygotowanie tarty. Zrobiłem ją na klasycznym kruchym cieście. Aby ją troszkę urozmaicić wypełniłem ją masą sernikową. Dało to efekt śliwek osadzonych na puszystej pierzynie. 
Zachęcam do zapoznania się z moim przepisem i życzę udanych wypieków.

Tarta ze śliwkami na kruchym cieście

Tarta ze śliwkami na kruchym cieścieTarta ze śliwkami na kruchym cieście

















Tarta ze śliwkami na kruchym cieście

Czas przygotowania: 80 min.
Porcja dla 8 osób
Koszt przygotowania: 16,00 zł


SKŁADNIKI:
1/2 kg śliwek
250 g masła
350 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g cukru pudru
sól
cynamon
4 jajka
80 ml mleka
30 g skrobi ziemniaczanej
300 g białego serka naturalnego do serników

PRZYGOTOWANIE ciasta:
Do miski wkładamy 200 g schłodzonego masła, dodajemy 300 g mąki, 100 g cukru, szczyptę soli i wbijamy jedno całe jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy za pomocą miksera lub dłonią. Ciasto wyrabiamy w kulę i wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy. Formę do tart o średnicy 26-30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Cisto przekładamy na dno i boki naszej formy. Usuwamy resztki ciasta, rolujemy je i wkładamy do zamrażarki. Przyda nam się na kruszonkę.

PRZYGOTOWANIE masy do tarty:
Do  jednej z misek wbijamy 3 żółtka. Dodajemy 100 g cukru pudru, 300 g białego serka naturalnego, 40 g roztopionego i ostudzonego masła, 80 ml mleka, 30 g skrobi ziemniaczanej i 50 g mąki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Wcześniej oddzielone białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek dodajemy do naszej masy i delikatnie ze sobą łączymy, aby nie stracić puszystości.
Umyte śliwki kroimy na ćwiartki. Masę przelewamy do naszej formy na wcześniej przygotowane ciasto. Śliwki układamy na wierzchu masy, posypujemy szczyptą cynamonu i ścieramy na nie nasze ciasto, które wcześniej chłodziliśmy w zamrażarce. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego do 180' C piekarnika na 45 min.
Po zakończonym pieczeniu tartę ze śliwkami pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 35 min. Przed podaniem posypujemy tartę cukrem pudrem.
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. wspaniale wygląda :) w sam raz dla takiego jak ja łasucha ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają te soczyste śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Kruche, a jednocześnie soczyste :)

      Usuń