Zupa grzybowa - jesienna, domowa

Za oknem co raz zimniej, jesień na całego. A my chcemy się rozgrzać. Czas na gorącą zupę. Dziś prezentuję przepis na moją zupę grzybową w aromacie świeżego tymianku.

Zupa grzybowa - jesienna, domowa

Zupa grzybowa - jesienna, domowaZupa grzybowa - jesienna, domowa



















Czas przygotowania: 80 min.
Porcja dla 8 osób
Koszt przygotowania: 15,00 zł


SKŁADNIKI:
Grzyby mrożone ok 300 g (ja użyłem swoich z tegorocznych zbiorów)
Grzyby suszone ok 8 ususzonych plasterków
Udka z kurczaka lub porcja rosołowa
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 mały por
1 cebula
5 średnich ziemniaków
świeży tymianek
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
śmietana 18%

PRZYGOTOWANIE:
W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie świeżego bulionu, który będzie bazą dla naszej zupy grzybowej. Do gotującej się wody wkładamy nasze udka, liście laurowe i ziela angielskie. Siekamy pietruszkę, marchewkę, selera, pora i cebulę. Dodajemy włoszczyznę do gotującego się bulionu. Gdy warzywa lekką zmiękną doprawiamy bulion solą i pieprzem. Dokładamy nasze grzyby, te mrożone jak i suszone. Suszone grzyby dodadzą  koloru i aromatu. Wszystko gotujemy ok 40 min z dodatkiem świeżego tymianku (dodajemy tylko listki, bez łodyg). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotujemy jeszcze ok 25 min. Na końcu zabielamy śmietaną. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Zupa wygląda tak smakowicie, że nawet ja, która lubi tylko grzybki suszone do bigosu, z wielką przyjemnością bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) W taki razie zachęcam do przetestowania przepisu :) Pozdrawiam

      Usuń