Placki marchewkowe z daktylami w aromacie cytrusów

Sobotnia inspiracja z odrobiną słodkości, ale z umiarem. Czyli  placki marchewkowe z bananami, daktylami 
i aromatycznym cynamonem. Jedliście już takie? Jeśli nie, to polecam przygotowanie tego prostego przepisu. Na pewno Wam posmakują. Pozostaje mi życzyć Wam udanego pichcenia i smacznego :)

Placki marchewkowe z daktylami w aromacie cytrusów

Placki marchewkowe z daktylami w aromacie cytrusówPlacki marchewkowe z daktylami w aromacie cytrusów


Czas przygotowania: 35 min.
Porcja dla 5 osób ( 25 placków)
Koszt przygotowania: 12,00 zł


SKŁADNIKI:
1 kg marchewki
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki miodu
6 daktyli
1 banan
1 pomarańcza
1 cytryna
1 limonka
cynamon
cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Wbijamy 2 jajka. Dolewamy pół szklanki mleka i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajemy mąkę i skrobię ziemniaczaną. Następnie dodajemy drobno pokrojone daktyle, rozdrobnionego banana oraz otartą skórkę z pomarańczy, cytryny i limonki. Doprawiamy wszystko miodem i cynamonem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na papierowym ręczniku, który pochłonie zbędny tłuszcz. Przed podaniem polecam oprószyć placki cukrem pudrem. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Wspaniały wpis i niezwykle ciekawy blog :)
    Obserwuję i zapraszam do mnie
    http://dawidkwiatkowski-opowiadanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe. Aż chciałoby się od razu skosztować
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń