Placki marchewkowe z daktylami w aromacie cytrusów

Sobotnia inspiracja z odrobiną słodkości, ale z umiarem. Czyli  placki marchewkowe z bananami, daktylami 
i aromatycznym cynamonem. Jedliście już takie? Jeśli nie, to polecam przygotowanie tego prostego przepisu. Na pewno Wam posmakują. Pozostaje mi życzyć Wam udanego pichcenia i smacznego :)

Placki marchewkowe z daktylami w aromacie cytrusów

Placki marchewkowe z daktylami w aromacie cytrusówPlacki marchewkowe z daktylami w aromacie cytrusów


Czas przygotowania: 35 min.
Porcja dla 5 osób ( 25 placków)
Koszt przygotowania: 12,00 zł


SKŁADNIKI:
1 kg marchewki
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki miodu
6 daktyli
1 banan
1 pomarańcza
1 cytryna
1 limonka
cynamon
cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Wbijamy 2 jajka. Dolewamy pół szklanki mleka i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajemy mąkę i skrobię ziemniaczaną. Następnie dodajemy drobno pokrojone daktyle, rozdrobnionego banana oraz otartą skórkę z pomarańczy, cytryny i limonki. Doprawiamy wszystko miodem i cynamonem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na papierowym ręczniku, który pochłonie zbędny tłuszcz. Przed podaniem polecam oprószyć placki cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze

  1. Wspaniały wpis i niezwykle ciekawy blog :)
    Obserwuję i zapraszam do mnie
    http://dawidkwiatkowski-opowiadanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe. Aż chciałoby się od razu skosztować
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

INSTAGRAM