Sushi z łososiem, avocado, paluszkami krabowymi

Dziś kolejna seria kombinacji z sushi. Zachęcam do przygotowania sushi w domu. Świetna zabawa i duża satysfakcji :)

Sushi z łososiem, avocado, paluszkami krabowymi

Sushi z łososiem, avocado, paluszkami krabowymiSushi z łososiem, avocado, paluszkami krabowymi

Czas przygotowania ok. 65 min.
Porcja dla 3-4 osób
Koszt przygotowania: ok. 46,00 zł


SKŁADNIKI:
Ryż do sushi 500g
Ocet ryżowy
Nori (prasowane algi) 7 szt.
300 g świeżego fileta z łososia
1 ogórek
1 avocado
szczypiorek
sałata dębowa
Serek Philadelphia
Paluszki surimi (krabowe)
Marynowany imbir
Wasabi
Sos sojowy
cukier, sól
Mata bambusowa do rollowania
Bardzo ostry nóż
Pałeczki

PRZYGOTOWANIE ryżu:
Ryż jest podstawą każdego sushi. W pierwszej kolejności płuczemy ryż pod bieżącą wodą, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu pozostawiamy ryż w wodzie na ok 30 min. Ostatni raz płuczemy i odcedzamy wodę. Wstawiamy ryż do gotowania w proporcjach 1 szklanka ryży do 1,2 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. do odparowania całej wody. Pamiętajmy, aby pod koniec gotowania, w momencie gdy ryż pochłonie całą wodę należy przemieszać. Unikniemy przywarcia ryżu do dna garnka. Ryż po ugotowaniu pozostawiamy w garnku pod przykryciem na 15 min. Dodajemy sos do ryżu ( patrz poniżej). Później przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcie. Ważne aby ryż ostygł, gdyż przygotowanie rolek z ciepłego ryżu spowoduje, że nori będę gumowate.

SKŁADNIKI sosu do ryżu:
Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy:
7 łyżeczek octu ryżowego
3 łyżeczki cukru
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE sosu do ryżu:
Do rondelka wlewany ocet ryżowy i dodajemy cukier oraz sól. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników, nie gotujemy. Następnie dodajemy sos do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.

PRZYGOTOWANIE ROLEK:
Pamiętajmy aby wszystkie składniki były dobrej jakości, świeże i osuszone (np. ręcznikiem papierowym).
W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki. Kroimy ja na odpowiednie porcje, tak aby było nam wygodnie i wszystko było pod ręką. W podłużne słupki.
Na bambusowej macie kładziemy nori, a na nim rozkładamy niewielką, ale równomierną ilość ryżu.Smarujemy serkiem philadelphia. W jednej części układamy nasze produkty np. kombinacja z łososia, ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy ostrym nożem na plastry. 
Aby urozmaicić możemy część łososia upiec.
Podajmy wszystko na dużym półmisku. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.

3 komentarze: