Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą

Dzisiejsza słoneczna pogoda zainspirowała mnie śródziemnomorskim zapachem i smakiem. W okresie wakacyjnym przygotowywałem grecką musakę. A dzisiejsze promienie słoneczne zachęciły mnie do zaserwowania dania, które chodź na chwilę pozwoli powrócić do gorących i beztroskich wakacji. 

Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą

Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarelląBakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą

Czas przygotowania: 80 min.
Porcja dla 4 osób
Koszt przygotowania: 26,00 zł


SKŁADNIKI:
2 bakłażany
100 g startej mozzarelli
30 g tartego parmezanu

SKŁADNIKI na farsz:
500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka)
1 puszka pomidorów bez skórki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula czerwona
włoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1/2 pora)
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżeczki słodkiej papryka czerwonej w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
szczypta peperoncino lub chilli
sól, pieprz



PRZYGOTOWANIE farszu do bakłażana:
Włoszczyznę (marchewka, pietruszka, seler) kroimy w kostkę i blanszujemy. Powinny być aldente, niech zachowają swoją chrupkość. Warzywa odcedzamy i odstawiamy na bok.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dodajemy mięso mielone, które obsmażamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Mięso dusimy pod przykryciem przez ok 15 min na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając.
*W między czasie zabieramy się za przygotowanie bakłażana. Myjemy go i osuszamy. Przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Przyprawiamy bakłażana solą, przez co pozbawimy go goryczki.
Powracamy do naszego farszu. Doprawiamy go cynamonem, oregano, peperoncino, słodką papryką w proszku, solą i pieprze. Mięso z przyprawami smażymy, mieszając aż zredukujemy wodę, a farsz zgęstnieje. Na koniec doprawiamy farsz posiekaną natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Chwilę podsmażamy i odstawiamy.
Przystępujemy do faszerowania bakłażana. Farsz obficie nakładamy do naszych łódeczek bakłażanowych. Posypujemy startym parmezanem i mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok 30 min. Przed podaniem dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki . Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz