Makaron ryżowy z wieprzowiną i warzywami

Dziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Królowały aromaty sosu sojowego, pasty krewetkowej i sezamu. Na bazie tego powstał pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu makaron ryżowy z wieprzowiną, groszkiem cukrowym i marchewką. 

Makaron ryżowy z wieprzowiną i warzywami

Makaron ryżowy z wieprzowiną i warzywamiMakaron ryżowy z wieprzowiną i warzywami

Czas przygotowania: 25 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 13,00 zł


SKŁADNIKI:
200 g wieprzowiny (schab)
150 g makaronu ryżowego (wstążki)
groszek cukrowy
1 marchewka (starta)
1 czerwona cebula
ziarna sezamu
świeży imbir
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka pasty krewetkowej Tom Yum
oliwa
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ryżowy przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10-12 min. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy pokrojoną w paski wieprzowinę. Podsmażamy z dodatkiem sosu sojowego, pasty krewetkowej i posiekanym imbirem. Następnie dorzucamy marchewkę, groszek cukrowy i makaron ryżowy. Dolewamy ok. 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż makaron zmięknie, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy sezam i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz