Sałatka z szynką parmeńską i mozzarellą w cytrynowym sosie

Dziś Tłusty Czwartek. Zapewne objadacie się pączkami i faworkami -Basta. Na obiad warto zjeść coś lekkiego. Dlatego pora na sałatkę z szynką parmeńską i mozzarellą w cytrynowym vinaigrette. 
Smacznego.

Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla 1 osoby
Koszt przygotowania: 8,00 zł


SKŁADNIKI na sałatkę:
2 plastry szynki parmeńskiej
1/2 kulki mozzarelli
1 pomidor
mix sałat ( dębowa, karbowana, rukola)
szczypiorek

SKŁADNIKI na cytrynowy vinaigrette:
1 cytryna
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy dijon
20 ml octu winnego
szczypta soli, pieprzu i cukru

PRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:
Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, ocet winny, musztardę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.

PRZYGOTOWANIE sałatki:
Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Sałaty myjemy i osuszamy. Przekładamy na talerz. Dodajemy pokrojoną w słupki mozzarellę. Plastry szynki parmeńskiej układamy na szczycie sałaty. Dodajemy pomidora i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Na końcu polewamy sałatkę cytrynowym vinaigrette.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz