Krewetki z marchewkowym pappardelle w cytrynowym sosie

Krewetki- jedni je ubóstwiają, inni unikają. Jeśli jesteście fanami krewetek, to mój dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Krewetki połączyłem z czosnkiem w białym winie. Do tego delikatne, marchewkowe pappardelle. 

Krewetki z marchewkowym pappardelle w cytrynowym sosie

Krewetki z marchewkowym pappardelle w cytrynowym sosieKrewetki z marchewkowym pappardelle w cytrynowym sosie

Czas przygotowanie: 25 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 19,00 zł


SKŁADNIKI:
250 g krewetek koktajlowych (grenlandzkie)
6 średnich marchewek
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
1/2 cytryny
1 łyżka masła
100 ml białego wytrawnego wina
oliwa
natka pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę myjemy i obieram. Za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy długie i cienkie wstążki. Marchewkowe pappardelle wrzucamy do gotującej się wody na ok 5 min. Marchewka powinna być aldente, kontrolujemy aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy wcześniej przygotowane marchewkowe pappardelle i chwilę smażymy. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz