Pasta z wędzoną rybą (makrela)

Należałoby tu wspomnieć o zaletach odżywczych wędzonej makreli. Ta morska ryba jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zdrowe tłuszcze zawarte w makreli wspomagają naszą pracę mózgu i obniżają cholesterol. Jakiś czas temu przygotowywałem przepis na pastę z makreli. Dziś wersja fit. Przepis jest prosty w przygotowaniu i przede wszystkim zagwarantuje Wam pyszne i zdrowe śniadanie. 

Pasta z wędzoną rybą (makrela)

Pasta z wędzoną rybą (makrela)Pasta z wędzoną rybą (makrela)

Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla 4 osób
Koszt przygotowania: 7,00 zł


SKŁADNIKI:
1 makrela wędzona
3 łyżeczki serka naturalnego
2 jajka ugotowane na twardo
1/2 czerwonej cebuli
1/2 łyżeczki musztardy
kolendra
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo. Makrelę obieramy ze skóry i dokładnie oczyszczamy z ości. Mięso ryby przekładamy do miseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Cebulę siekamy na drobną kostkę i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy serek naturalny, drobno pokrojone jajka, musztardę i posiekaną kolendrę. Pastę doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. I mamy gotową pastę na pieczywo.

2 komentarze:

  1. uwielbiam makrele, ale pasty takiej jeszcze nie jadłem ... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz okazję spróbować :) Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu.

      Usuń