Sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną

Dziś w smaku szukam wiosny. Dni co raz dłuższe, a słońce z dnia na dzień cieplej grzeje. Myślę, że zimne dni pożegnaliśmy na długo. I właśnie w takie dni budzi się we mnie chęć do życia. Chęć do eksperymentowania i tworzenia nowych kompozycji smakowych. Takich właśnie jak ta dzisiejsza- sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną. Połączenie świeżych truskawek ze słodko-kwaśną redukcją balsamiczną dało znakomity popis zarówno wizualny jak i smakowy. Natomiast szynka prosciutto świetnie się komponuje z takimi owocami jak truskawki czy melon. Do tego niezastąpiona "dziewica"-oliwa i świeżo starte płatki grana padano. Wszystko świeże i w harmonijnym szyku. Koniecznie musicie spróbować tego przepisu. Bo sałatka nie musi być zawsze warzywna, czy owocowa. Smakami należy się bawić, a dzisiejszy smak to smak wiosny. 
Czekam na Wasze opinie i komentarze.

Sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną

Sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamicznąSałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną

Czas przygotowania: 10 min.
Porcja dla 1 osoby
Koszt przygotowania: 8,00 zł

SKŁADNIKI:
mix sałat ( karbowana, dębowa)
3 plastry szynki prosciutto
4 truskawki
płatki grana padano
3 orzechy włoskie
oliwa extra virgin
redukcja balsamiczna
świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Na talerzu układamy mix sałat. Truskawki kroimy na cztery części. Na sałacie układamy plastry szynki prosciutto i ćwiartki truskawek. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi i  płatkami grana padano. Całość polewamy oliwą i redukcją balsamiczną Na koniec przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego.

6 komentarzy: