Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrą

O zupie z soczewicy słyszałem wiele pozytywnych opinii. Ale nigdy nie miałem okazji jej przygotować. Już z samą soczewicą nie miałem zbyt wielkiego doświadczenia. Dziś nadszedł ten dzień i okazało się, że zupa jest bardzo smaczna i co najważniejsze? Łatwa w przygotowaniu. Zupa zdała egzamin na piątkę. Nowe doznania dla moich kubków smakowych wzbogacił doświadczenie. Pozostaje mi, polecić Wam moją lekką i pożywną zupę z czerwonej soczewicy. A do tego aromatyczna kolendra. Jeśli nie jesteście fanami kolendry, możecie zastąpić ją natką pietruszki. Czekam na Wasze opinie i komentarze.

Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrą

Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrąZupa z czerwonej soczewicy z kolendrą

Czas przygotowania: 35 min.
Porcja dla 5 osób
Koszt przygotowania: 10,00 zł


SKŁADNIKI:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
1 marchewka
1/2 selera
1 ząbek czosnku
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki oliwy
świeża kolendra
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę przekładamy do miski, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 min. W ganku podsmażamy na oliwie cebulę posikaną w drobną kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dolewamy bulion warzywny. Do bulionu dodajemy startą marchewkę, selera i posiekaną kolendrę. Dodajemy soczewicę i gotujemy ok. 15 min. Kontrolujemy, aby soczewica nam się nie rozgotowała. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 min. Zupę podajemy ze świeżo posikana kolendrą. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Howdy! This post couldn't be written any better! Reading this post
    reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this.
    I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read.
    Thanks for sharing!

    my web blog: michael kors factory outlet online store

    OdpowiedzUsuń