Babka cytrynowa z lukrem

Ach, te baby... Mój kolejny wypiek wielkanocny. Prosta i szybka w przygotowaniu babka cytrynowa z lukrem.

Babka cytrynowa

Czas przygotowania: 70 min.
Składniki na formę o śr. 21 cm.
Koszt przygotowania: 9,00 zł

SKŁADNIKI na ciasto:
250 g mąki pszennej
250 g cukru
250 g masła
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
bułka tarta

SKŁADNIKI na lukier
1 szklanka cukru pudru
1 cytryna
posypka dekoracyjna

PRZYGOTOWANIE ciasta:
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i masłem na jednolitą masę. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z całej cytryny. Następnie dolewamy mleko i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem łączymy za pomocą miksera na niskich obrotach.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką.
Foremkę z kominem na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Nadmiar bułki tartej odsypujemy.
Masę przekładamy równomiernie do foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na 50-55 min.
Upieczoną babkę odstawiamy w foremce do lekkiego ostygnięcia. Wykładamy z foremki jeszcze ciepłą babkę i polewamy cytrynowym lukrem.

PRZYGOTOWANIE cytrynowego lukru:
Do miseczki wyciskamy sok z cytryny. Partiami dodajemy cukier puder, energicznie mieszając na jednolitą konsystencję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz