Bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami

Dania z makaronem w roli głównej są zawsze idealna alternatywą dla monotonnych obiadów z kotletem i ziemniakiem. Z racji tego, że lubuję w makaronach, to często tworzę różne kombinacje z tym włoskim wynalazkiem.  Dziś chciałbym zachęcić Was do przygotowania bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami. Bavette na kształt przypomina spłaszczone spaghetti. Świetnie pasuje w połączeniu z owocami morza. Ja przygotowałem je na bazie lekkiego sosu z oliwy i białego wina. Do tego czosnek i cebulka. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam wszystkim kochającym włoskie klimaty na talerzu.
Do potrawy polecam kieliszek schłodzonego rieslinga. Jest to jeden z moich ulubionych szczepów. 

Bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami

Bavette aglio e olio z cukinią i krewetkamiBavette aglio e olio z cukinią i krewetkami
  
Czas przygotowania 25 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 15,00 zł

SKŁADNIKI:
150 g krewetek koktajlowych
200 g makaronu bavette lub spaghetti
1/2 średniej cukinii
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki oliwy z oliwek
szczypta peperoncino lub świeżego chilli
parmezan (płatki)
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania. Ten typ makaronu jest idealny po ok 6-7 min.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną cukinię. Chwilę smażymy i dorzucamy krewetki i drobno posiekany czosnek. Dolewamy białego wina. Na małym ogniu redukujemy sos do odparowania alkoholu i delikatnego zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą peperoncino.
Dodajemy ugotowany makaron i świeżo posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki łączy ze sobą, wykładamy na talerz i posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz