Brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami

Kolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy. 

Brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami

Czas przygotowania: 75 min.
Składniki na formę 32x22 cm
Koszt przygotowania 23,00 zł

SKŁADNIKI:
200 g czekolady
250 g masła
4 jajka
250 g mąki pszennej
250 g cukru
450 g masy kajmakowej
1 szklanka mleka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe, migdały)

PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Orzechy oraz migdały siekamy i prażymy na patelni. Ostudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy prażonymi orzechami i migdałami. Smacznego.

5 komentarzy: