Keks z bakaliami w polewie z białej czekolady

Przygotowania świąteczne zachęciły mnie do wypieku kilku ciast na wielkanocną rozpustę. Na pierwszy ogień poszedł keks nadziany bakaliami w polewie z białej czekolady. 

Keks z bakaliami w polewie z białej czekolady

Czas przygotowania: 90 min.
Składniki na formę (silikonową) 23x10 cm
Koszt przygotowania: 13,00 zł

SKŁADNIKI na ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu rumowego
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki suszonych moreli
1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
1 łyżka kandyzowanej skórki cedratu

SKŁADNIKI na polewę:
3/4 tabliczki białej czekolady
6 łyżek mleka
posypka dekoracyjna

PRZYGOTOWANIE:
Suszone morela kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cedratu. Dodajemy odrobinę mąki i mieszamy.
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem na jednolita pasę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka mieszając masę na niskich obrotach miksera. Dodajemy 1/2 mąki cały czas mieszając. Wlewamy mleko i wsypujemy pozostałą część mąki. Mieszamy na kremowa masę. Dorzucamy wcześniej przygotowane bakalie i mieszamy.
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170' C na 75 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

PRZYGOTOWANIE polewy:
W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z palnika i dodajemy kawałki białej czekolady i roztapiamy mieszając trzepaczką. Wstawiamy do gotowania na małym ogniu, cały czas mieszając, aż polewa zgęstnieje. Gotową polewą polewamy keks i dekorujemy posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz