Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą

Dziś chciałbym zaprezentować Wam mój przepis na kotlety mielone z wołowiny. Wołowinę połączyłem ze świeżym imbirem i oregano. Dodatkowo wszystko zapiekłem z serem mozzarella. Pomyślałem, że świetnym dodatkiem do mojego dania będą świeże szparagi. Nie pomyliłem się. To były moje pierwsze świeże szparagi w tym sezonie. Tęskniłem za tym smakiem. 

Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą

Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarelląKotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą

Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla 3 osób ( 6 kotletów)
Koszt Przygotowania: 26,00 zł

SKŁADNIKI na kotlety:
500 g mielonego mięsa wołowego
1 kula mozzarelli
2 cebule szalotki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
świeże oregano
świeży imbir
pieprz cayennne
sól

PRZYGOTOWANIE kotletów:
Mielone mięso wołowe przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i posiekane oregano. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Doprawiamy startym imbirem, solą i pieprzem cayenne. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Formujemy kulki mięsne, które spłaszczamy na 1 cm kotlety. Podsmażamy na oleju z obu stron.
Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na każdym z nich układamy listki oregano i plaster mozzarelli. Kotlety wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 15 min.

DODATKI:
Świeże szparagi/ pomidory koktajlowe z krążkami cebulowymi
Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z 1/2 cytryny.
Pomidorki kroimy na połówki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Cebulę obieramy i kroimy na grube plastry. Plastry cebuli rozdzielamy na pojedyncze krążki i podsmażamy na oliwie z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz