Sernik z polewą czekoladową w aromacie limonki

Czas na odrobinę słodkości. Oto mój pierwszy sernik z aromatem limonki i polewą czekoladową. Przygotowania i stres zawładnęły moimi myślami. Gdyż w dziedzinie "kulinarne wypieki" jestem nowicjuszem. Na szczęście wszystko się udało. Zachwyciło i smakowało. Przepis zdał egzamin, więc mogę polecić Wam jego przygotowanie. 

Sernik z polewą czekoladową w aromacie limonki

Sernik z polewą czekoladową w aromacie limonkiSernik z polewą czekoladową w aromacie limonki

Czas przygotowania: 90 min
Porcja na tortownicę (foremkę silikonową) 23-25 cm
Koszt przygotowania: 26,00 zł

SKŁADNIKI na spód ciasta:
200 g herbatników maślanych
120 g masła

SKŁADNIKI na masę sernikową:
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
5 jajek
1 szklanka białego cukru
500 g twarogu sernikowego
400 ml śmietany 18%
1 łyżeczka cukru waniliowego
40 g budyniu (waniliowego)
1 limonka
3 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy

POLEWA:
1/2 ciemnej czekolady (70% cocoa)
opcjonalnie 1/3 białej czekolady dla akcentu

PRZYGOTOWANIE spodu sernika:
Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub tłuczka do mięsa i woreczka foliowego. Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko razem dokładnie łączymy. Uzyskaną masę układamy na dnie silikonowej foremki i ugniatamy palcami. Jeśli nie posiadacie foremki silikonowej, wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.

PRZYGOTOWANIE masy sernikowej:
Do miski wbijamy jajka i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy startą skórkę i sok z limonki. Następnie dokładamy sera twarogowego, śmietany, cukru waniliowego oraz budyniu. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy i delikatnie mieszamy.
Gotową masę sernikową przelewamy do formy na spód z herbatników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 60 min.
Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 60 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Sernik dekorujemy polewą czekoladową po całkowitym ostygnięciu ciasta. Najlepiej wstawić sernik do lodówki na całą noc.
Czekoladę rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej. Czekoladę przekładamy do szklanej miski, którą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą.
Polewę rozprowadzamy na serniku za pomocą pędzelka, wedle własnych upodobań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz