Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Czas przygotowania: 50 min. (oczekiwanie ok. 6 h)
Składniki na tortownicę o śr. 25 cm
Koszt przygotowania: 25,00 zł

SKŁADNIKI na kruchy spód:
200 g herbatników maślanych
100 g masła
1 kg świeżych truskawek

SKŁADNIKI na masę sernikową:
1 kg twarogu sernikowego
8 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 opakowania galaretki truskawkowej
5 łyżeczek żelatyny
100 ml mleka

PRZYGOTOWANIE kruchego spodu z truskawkami:
Maślane herbatniki miksujemy w blenderze. Przesypujemy do miski i dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Mieszamy i przekładamy na dno tortownicy. Dociskamy palcami i wyrównujemy powierzchnię. Na spodzie układamy umyte, oczyszczone i osuszone truskawki. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.

PRZYGOTOWANIE masy sernikowej i wykończenie deseru:
Do miski przekładamy twaróg sernikowy. Dodajemy cukier puder i aromat waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.
Mleko podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w nim żelatynę. Letnią żelatynę wlewamy do masy serowej i mieszamy.
Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany kruchy spód z truskawkami. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa serowa stężeje (ok. 2 h)
Galaretki rozpuszczamy w ok. 700 ml gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylewamy na sernik. Całość wstawiamy do lodówki i porządnie schładzamy.

11 komentarzy:

  1. Sezon na truskawki w pełni, chociaż rzez te zawirowania pogodowe nie są nieststy takie ładne. Ale są raz w roku, więc trzeba korzystać! :) a takie sernik na zimno, to idealny deser, kiedy jest ciepło :) super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda. Pogoda w tym tygodniu nie sprzyja :(
      Życzmy sobie pięknej, słonecznej pogody. A truskawki będą soczyste i słodkie. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Świetny deser...to mój ulubiony
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jutro go zrobi moim dzieciaczkom uwielbiają truskawki i sernik więc będzie przyjemne z pożytecznym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciszę się bardzo. Mam nadzieję, że przepis się przyda. Udanych "wypieków"
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Na jakie wymiary blaszki ten sernik?

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniczek jest przepyszny, dziś spróbuję go zrobić z malinami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że przepis się spodobał. Myślę, że z malinami będzie równie smaczny :) pozdrawiam

      Usuń
  6. To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?

    OdpowiedzUsuń