Zupa jarzynowa z młodą kapustą

Zawsze nam mówiono, że zupy są zdrowe i pożywne. Święta racja. Wiosna powoli obradza nas w świeże, polskie warzywa. Zachęcam Was do zakupu młodej kapusty oraz włoszczyzny i przygotowania smacznej zupy. Dziś moja propozycja na wiosenną zupę jarzynową. Połączyłem polskie smaki z odrobiną włoskich akcentów. W rezultacie otrzymałem kolorową i smaczną bombę witaminową. Polecam na wiosenne obiady.


Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla 6 osób
Koszt przygotowania: 13,00 zł

SKŁADNIKI:
2 udka z kurczaka
1 główka młodej kapusty
4 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 średni por
2 cebule szalotki
1/2 cukinii
3 pomidory
4 liście laurowe
4 ziele angielskie
4 listki bazylii
rozmaryn
sól, pieprz ziołowy
oliwa
masło

PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przygotowania bulionu z kurczaka i warzyw. Wstawiamy do gotowania udka z kurczaka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Włoszczyznę (marchewka, seler, pietruszka) kroimy w grube słupki i dodajemy do gotujących się udek.
Na maśle podsmażamy posiekanego pora i cebulę dymkę. Gdy się delikatnie zeszkli, dodajemy posiekaną kapustę. Doprawiamy szczyptą soli i rozmarynem. Wszystko razem dusimy ok 10 min. Następnie przekładamy do gotującego się bulionu.
Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną cukinię i również dodajemy do bulionu.
Na końcu smażymy na oliwie pokrojone w kostkę pomidory z dodatkiem posiekanej bazylii. Gdy pomidory całkowicie się rozpadną przecieramy je na sitku i dodajemy do bulionu.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
Pamiętajmy, aby nie przegotować warzyw. Powinny być aldente. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz