Pierś kaczki pieczona w rozmarynie i oregano

Słyszałem, że przygotowanie kaczki to zmora nie jednego kucharza.
Ja kucharzem nie jestem. Ale jeść kocham i gotować również. Dziś piekłem moją pierwszą pierś z kaczki. 
Mówią, że powinna być różowa w środku. Rozumiem i szanuję podniebienia smakoszy tego rodzaju mięsa. Niestety, ale taka forma mnie nie przekonała i postanowiłem przytrzymać ją w piecu. 
Ogólne wrażenie oceniam na plus. Mięso nie było suche, a co najważniejsze? Przeszło wspaniałym aromatem rozmarynu, oregano i świeżych warzyw. Było pysznie.

Pierś kaczki pieczona w rozmarynie i oregano

Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 23,00 zł

SKŁADNIKI:
2 piersi z kaczki
3 marchewki
1 seler
3 pietruszki
1 por
3 średnie buraki
1 łyżka świeżego rozmaryny
1 łyżka świeżego oregano
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Piersi kaczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacinamy skórę w kratkę uważając, aby nie uszkodzić mięsa.
Piersi przekładamy do miski i przyprawiamy drobno posiekanym rozmarynem i oregano. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Następnie układamy na dnie i bokach naczynia żaroodpornego. Możemy również dodać gałązki rozmarynu i oregano.
Zamarynowaną kaczkę układamy na rozgrzanej patelni skóra do dołu. Smażymy ok. 7 min, aż skórka się ładnie zarumieni. Następnie przekładamy na drugą stronę i jeszcze podsmażamy ok. 2-3 min.
Podsmażoną kaczkę układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą i pieprze.
Tak przygotowaną kaczkę z warzywami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C na ok. 15 min.
Ostatnie 5 min. pieczemy bez przykrycia. Smacznego.

2 komentarze: