Pulpety mięsne z bazylią w sosie pomidorowo-paprykowym



Czas przygotowania: 40 min.
Porcja dla 4 osób (ok. 20 szt. pulpetów)
Koszt przygotowania: 18,00 zł

SKŁADNIKI do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 jajko
1 cebula
1 puszka pomidorów rozdrobnionych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki
garść świeżych liści bazylii
2 szklanki wody
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
sól
oliwa

SKŁADNIKI na puree ziemniaczane:
10 średnich ziemniaków
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany 18%
szczypta gałki muszkatołowej
sól

PRZYGOTOWANIE pulpetów:
Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy dłonią na jednolitą masę. Z mięsnej masy wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące.
Pulpeciki smażymy na oliwie, aż się delikatnie zarumienią. Usmażone odstawiamy na bok.
Paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku z dodatkiem oliwy i mielonej papryki czerwonej. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy.
Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki.
Pulpety dusimy w sosie przez ok. 15 min.

PRZYGOTOWANIE puree ziemniaczanego:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Odstawiamy garnek z ziemniakami na płomień i odparowujemy wodę. Co jakiś czas podrzucając je w garnku, aby nie przywarły. Do ziemniaków dodajemy masło, śmietanę i gałkę muszkatołową. Wszystko ugniatamy i mieszamy widelcem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz