Spaghetti ze szparagami i brokułami w kremowym sosie

Spaghetti ze szparagami i brokułami w kremowym sosie

Czas przygotowania: 30 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 11,00 zł

SKŁADNIKI:
6 białych szparagów
1/2 główki brokuł
200 g makaronu spaghetti
1 cebula dymka
szczypiorek
świeża bazylia
oregano
50 g masła
150 ml śmietany 18%
1/2 szklanki białego wina
oliwa
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Szparagi obieramy ze skórki i blanszujemy w osolonej wodzie z brokułami przez ok. 4 min. Na oliwie podsmażamy posiekaną dymkę.
W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.
Do zeszklonej cebuli dodajemy masło i wino. Następnie dorzucamy pokrojone szparagi i brokuły. Podsmażamy i dolewamy śmietanę. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko redukujemy, aż sos zgęstnieje.
Na końcu doprawiamy świeżo posiekaną bazylią i szczypiorkiem.
Ugotowany makaron łączymy z sosem i możemy serwować. Smacznego.

4 komentarze:

  1. A co to za kwiatki? też można je zjeść? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety, nie są zaliczane do jadalnych. To moje balkonowe kwiatki. Wiosenne natchnienie :)

      Usuń