Konfitura z jagód

Do mojej spiżarni dołączam kolejny przepis na pyszną i naturalną konfiturę. Tym razem pora na jagody.
Prosta w przygotowaniu, a do tego bez konserwantów i zbędnych zagęszczaczy.


Konfitura z jagód

Czas przygotowania: 1,5 h
Składni na 400 ml konfitury
Koszt przygotowania: 12,00 zł

SKŁADNIKI:
1 kg świeżych jagód
150 g cukru kryształ

PRZYGOTOWANIE:
Jagody myjemy i osuszamy.
Owce przekładamy  do garnka i dodajemy  150 g cukru.
Wstawiamy do gotowania. Gotujemy na średnim ogniu, aby jagody się zagotowały i puściły sok.
Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż syrop zacznie gęstnieć.
Pamiętajmy o częstym mieszaniu i zbierania szumu z powierzchni gotujących się owoców.
Kiedy syrop zacznie gęstnieć po ok. 50 min. musimy sprawdzić jego konsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk wylewamy odrobinę konfitury i przechlamy talerzyk pionowo. Jeśli konfitura nie ścieka, znaczy że jest gotowa.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików (nakrętki również wyparzamy). Nalewajmy konfiturę szerokim lejkiem, aby nie ubrudzić brzegów słoika. Zostawiamy ok. 2 cm od brzegu słoika i mocno zakręcamy nakrętką.
Zakręcone słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce do wystygnięcia.

6 komentarzy:

  1. Ja jak co roku jestem w ferworze przygotowywania dżemu z czarnej porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I od razu można przypomnieć sobie takim słoiczkiem lato w środku zimy :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Usiąść wygodnie w fotelu w mroźny wieczór i delektować się smakiem lata :) dziekuję

      Usuń