Szynka pieczona w kremowym sosie z kurkami

Sezon na kurki w pełni. Czyli dary lasu na talerzu. 
Pora przygotować świeże danie z kurkami w roli głównej.
Kurki idealnie komponują się w sosach na bazie śmietany, białego wina i masła. I właśnie takie połączenie jest najbliższe moim kubkom smakowym. Mój przepis na sos z kurkami możecie wykorzystać również do innych rodzajów mięs. Idealnie pasuje zarówno do wołowiny, kurczaka czy cielęciny.

Szynka pieczona w kremowym sosie z kurkami

Czas przygotowania: 90 min.
Porcja dla 4 osób
Koszt przygotowania: 26,00 zł

SKŁADNIKI do przygotowania szynki pieczonej:
500 g szynki wieprzowej
świeży rozmaryn
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
czerwona papryka mielona
3 łyżki oliw
pieprz
sól

SKŁADNIKI na sos z kurkami:
200 g świeżych kurek
1 łyżka masła klarowanego
50 g świeżego masła
200 ml śmietany 18%
150 ml białego wina
1 cebula czerwona
świeży rozmaryn
natka pietruszki
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE pieczonej szynki:
Szynkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekanym czosnkiem i rozmarynem.  Doprawiamy czerwoną papryką, solą i pieprzem. Dolewamy oliwę. Przyprawy wcieramy w mięso. Miskę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.
Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięsie układamy liście laurowe i gałązki rozmarynu.
Szynkę wstawiamy do pieczenia pod przykryciem na ok. 50 min. w temperaturze 180'C.

PRZYGOTOWANIE kremowego sosu z kurkami:
Kurki dokładnie płuczemy i osuszamy. Na klarowanym maśle podsmażamy posiekaną w kostkę czerwoną cebulę. Dodajemy kurki i dolewamy białego wina. Dusimy ok. 3 min. Dodajemy świeże masło i odrobinę posiekanego rozmarynu. Wszystko smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy kurki zmiękną doprawiamy je solą i pieprzem. Pod koniec dolewamy śmietanę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sos zagotowujemy i zestawiamy z ognia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz