Penne razowe z boczkiem i czarnymi oliwkami w pomidorowym sosie

Słoneczna Italia, czyli włoski klasyk w moim wydaniu. 
Dziś penne razowe z wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i płatki parmezanu. Proste i smaczne danie. Idealne na letni obiad lub kolację. 

Penne razowe z boczkiem i czarnymi oliwkami w pomidorowym sosie

Czas przygotowania: 25 min.
Porcja dla 4 osób
Koszt przygotowania: 19,00 zł

SKŁADNIKI:
400 g makaronu razowego penne
200 g wędzonego boczku
12 szt. czarnych oliwek
1 puszka pomidorów pelati
1 szalotka
1 ząbek czosnku
garść świeżej bazylii
2 łyżki parmezanu
1 łyżeczka oliwy
szczypta chilli
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Na początku wstawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 9 min.
Szalotkę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy boczek pokrojony w paseczki. Przesmażamy. Dorzucamy pokrojone w plastry czarne oliwki. Wszystko zalewamy zmiksowanymi pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chilli. Sos smażymy na małym ogniu jeszcze przez ok. 8 min.
Ugotowany makaron przekładamy do sosu i dodajemy świeżo posiekana bazylię. Mieszamy i przekładamy na talerz. Posypujemy płatkami parmezanu i dekorujemy bazylią. Smacznego

1 komentarz: