Spaghetti aglio e olio z peperoni i rukolą

A na obiad makaron. Mój ulubiony, w wersji vege. Czyli spaghetti aglio e olio z pikantną papryczką peperoni, parmezanem i rukolą. Połączenie idealne. Polecam Wam przygotowanie tego włoskiego przysmaku. Zakochacie się w tych smakach.

Spaghetti aglio e olio z peperoni i rukolą

Czas przygotowania: 25 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 9,00 zł

SKŁADNIKI:
250 g makaronu spaghetti
1 świeża papryczka peperoni
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1/2 szklanki białego wina
2 garści rukoli
parmezan w płatkach
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Na początku wstawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min.
Na oliwie podsmażamy posikaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną papryczkę peperoni. Dolewamy białego wina. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy masło. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. 
Ugotowany makaron przekładamy do sosu. Chwilę podsmażamy i przekładamy na talerz. 
Dodajemy rukolę i posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz