Figi z mozzarellą i pomidorami w balsamicznym sosie

Uwielbiam ten czas, gdy na sklepowych półkach można znaleźć świeże figi. W zeszłym roku przygotowywałem przystawkę/sałatkę z figami, mozzarellą i awokado. Dziś inna propozycja na lekką i smaczną przystawkę. Połączyłem świeże figi z pomidorem, mozzarellą i słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Jeśli lubicie świeże figi, a nie wiecie jak wykorzystać je w kuchni. Polecam Wam moją inspirację. Polubicie to połączenie.

Figi z mozzarellą i pomidorami w balsamicznym sosie

Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla 1 osoby
Koszt przygotowania: 6,00 zł

SKŁADNIKI na danie:
1 świeża figa
1 kulka mozzarelli
1 pomidor
kilka listków rukoli
1 łyżeczka oliwy z oliwek

SKŁADNIKI na sos balsamiczny:
2 łyżeczki cukru
4 łyżki octu balsamicznego

PRZYGOTOWANIE sosu balsamicznego:
Na patelni podgrzewamy cukier, aż uzyskamy płynną konsystencję karmelu. Dolewamy ocet balsamiczny i energicznie mieszamy, aż karmel się rozpuści. Chwilę redukujemy, aby sos zgęstniał.

PRZYGOTOWANIE dania:
Figi kroimy na 4 części i podsmażamy na oliwie z obu stron. Pomidora i mozzarellę kroimy na grube plastry.
Na talerzu, który polewamy sosem balsamicznym układamy na przemian pomidora, mozzarellę i liście rukoli. Dodajemy podsmażone figi. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz