Knedle ze śliwkami

Zapraszam Was na knedle ze świeżymi śliwkami. Trochę w innym wydaniu, ale efekt dobrego smaku, gwarantowany. Polecam.

Knedle ze śliwkami

Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla 3 osób ( 12 knedli)
Koszt przygotowania: 10,00 zł

SKŁADNIKI:
250 g białego sera (twarogu)
4 średnie ziemniaki
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
8 świeżych śliwek
4 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
szczypta soli
2 łyżki cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki należy utłuc tłuczkiem.
Do miski przekładamy twaróg i rozdrabiamy go za pomocą widelca. Dodajemy ziemniaki, mąkę i jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na miękkie ciasto. W razie potrzeby, dosypujemy mąki.
Ciasto wyrabiamy na kształt walca i dzielimy na równe części. Każdą z wydzielonych porcji spłaszczamy. Na środek układamy śliwkę i zawijamy. Formujemy na kształt kulki. Gotowe układamy na stolnicy oprószonej mąką.
Knedle przekładamy pojedynczo do gotującej i wrzącej wody ze szczyptą soli. Gotujemy przez ok 3-4 min. od wypłynięcia.
Ugotowane knedle przekładamy na talerz, posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem do deserów, aby cukier się skarmelizował. W osobnej sosjerce podajemy serek homogenizowany waniliowy.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz