Kurczak po indyjsku z warzywami w sosie masala

Dziś w mojej kuchni zapachniało orientem. 
Chciałbym zaproponować Wam garstkę indii na talerzu. Soczyste kawałki kurczaka w gęstym, aromatycznym i pikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym mlekiem kokosowym. Jako dodatek do dania proponuję kaszę kuskus. Idealnie pasowała.  

Kurczak po indyjsku z warzywami w sosie masala

Czas przygotowania: 40 min.
Porcja dla 6 osób
Koszt przygotowania: 17,00 zł

SKŁADNIKI:
500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)
2 czerwone papryki
1 puszka pomidorów
2 cebule
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżeczki przyprawy indyjskiej masala
(goździk, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka)
4 plasterki świeżego imbiru
1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chilli
sól, pieprz
natka pietruszki lub kolendra

PRZYGOTOWANIE:
Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na niewielkie kawałki. Na oliwie podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Dodajemy kawałki kurczaka i wszystko razem smażymy. Dodajemy paprykę pokrojona w kostkę i świeżo starty imbir. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Co jakiś czas mieszając.
Tak przesmażonego kurczaka z papryką przekładamy do garnka.
Na patelni przesmażamy pomidory z puszki i dodajemy do kurczaka. Wszystko przyprawiamy mieszanką przypraw masala, czerwoną papryką w proszku i chilli. Chwilę smażymy i dolewamy mleczko kokosowe.
Gotujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na końcu wszystko posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz