Sałatka z krewetkami, mango, awokado i miętowo-limonkowym dresingiem

Jesienne dni zbliżają się wielkimi krokami. Dlatego warto przygotować jeszcze coś skąpanego w promieniach słonecznych. Dziś lekka sałatka dla fanów owoców morza. Jeśli lubicie krewetki, warto podać je na lekkich liściach sałaty z dodatkiem mango i awokado. Do tego orzeźwiający i aromatyczny dresing miętowo-limonkowy. Mam nadzieję, że pobudziłem Wasze kubki smakowe? Czekam na komentarze.

Sałatka z krewetkami, mango, awokado i miętowo-limonkowym dresingiem

Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 28,00 zł ( 2-3 porcje)

SKŁADNIKI na sałatkę:
250 g krewetek tiger
1 mango
1 awokado
8 pomidorków daktylowych
mix sałat
rukola
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka posikanej natki pietruszki
sól, pieprz

SKŁADNIKI na dresing miętowo-limonkowy:
5 łyżek oliwy z oliwek
2 limonki
garść listków mięty
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE krewetek:
Krewetki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim posiekany czosnek. Dodajemy krewetki i sok z cytryny. Krewetki smażymy ok. 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy do wystygnięcia.

PRZYGOTOWANIE dresingu miętowo-limonkowego:
Do blendera wlewamy oliwę. Dodajemy listki mięty i sok z limonki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wszystko miksujemy na jednolitą konsystencję.

PRZYGOTOWANIE sałatki:
Na talerzu układamy porwane liście sałat oraz rukolę. Na niej układamy pokrojone w półksiężyce mango i awokado. Dodajemy krewetki i pokrojone pomidorki daktylowe. Wszystko polewamy dresingiem miętowo-limonkowym. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
    też niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)

    OdpowiedzUsuń