Bułeczki z pomidorami, oliwkami, bazylią i mozzarellą

Chyba zgodzicie się ze mną, że nie ma wspanialszego zapachu jak aromat świeżeo upieczonego pieczywa. Dlatego dziś postanowiłem samemu zatroszczyć się o bułeczki na kolację i przygotować je własnoręcznie. Zapraszam na gorące, chrupiące pieczywo we włoskim stylu. Ich sekret tkwi w aromatycznej oliwie i świeżych dodatkach. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.

Bułeczki z pomidorami, oliwkami, bazylią i mozzarellą

Czas przygotowania: 2 h
Składniki na 3 szt.
Koszt przygotowania: 6,00 zł

SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
25 g kaszy mannej
7 g drożdży instant ( 1 op. na 500 g mąki)
15 g soli
50 ml oliwy z oliwek
320 ml wody

SKŁADNIKI na farsz:
1 pomidor
6 czarnych oliwek
1/2 papryczki chilli
8 listków świeżej bazylii
1/2 kulki mozzarelli
szczypta oregano

PRZYGOTOWANIE:
Do misy przesiewamy mąkę. Dodajemy kaszę manną, drożdże i sól. Dolewamy oliwę i wodę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy przez ok. 2 min. Z ciasta formujemy kule i wykładamy na blat oprószony mąką. Ciasto zagniatamy, co jakiś czas podsypując mąką. Ciasto zagniatamy ok. 5 min. do uzyskania elastycznej formy.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Aby wyrosło.
W między czasie przygotowujemy składniki na farsz.
Pomidory myjemy, kroimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne. Osuszamy ćwiartki pomidorów, kroimy je w kostkę i przekładamy do miseczki.
Oliwki kroimy w paseczki. Mozzarellę kroimy w kostkę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i formujemy je na kształt prostokąta (ok. 40x30).
Z ciastem obchodzimy się bardzo delikatnie, tak aby jak najwięcej powietrza pozostało w cieście.
Na przygotowany prostokąt ciasta rozkładamy równomiernie pomidory, oliwki, chilli i listki bazylii. Składniki delikatnie dociskamy do ciasta, aby się lepiej trzymały.Wszystko posypujemy szczyptą oregano.
Krótszy bok prostokąta składamy do połowy, a drugi bok zakładamy na wcześniej złożony. Tak abyśmy otrzymali mniejszy prostokąt.
Prostokąt dzielimy na trzy równe części. Z wyciętej środkowej części należy skleić jeden bok.
Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze posmarowanej olejem, otwartą częścią ku górze, na wierzch układamy pokrojoną mozzarellę. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.
Przed wstawieniem do piekarnika, bułeczki smarujemy odrobiną oliwy.
Piekarnik rozgrzewamy do 220' C i wstawiamy bułeczki do pieczenia na 25 min.
Upieczone bułki pozostawiamy w uchylonym piekarniku, aby przestygły. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz