Domowa pizza z salami, pieczarkami i papryką

Pizza nie musi kojarzyć się nam z bombą kaloryczną i zapychaczem w kartonowym pudełku. Smak takiej pizzy pozostawia wiele do życzenia. 
Zazwyczaj jest przygotowywana ze składników o słabej jakości i na gumowatym cieście. Dlatego dziś alternatywa dla tak znanej i powszechnej na całym świecie pizzy. Zachęcam Was do przygotowania jej samemu we własnej kuchni.  Dziś przepis na domową pizzę w wersji slow food. Przygotowana na bazie świeżych składników w zaciszu domowej kuchni. 
Ja przygotowałem pizzę z salami, pieczarkami i papryką. Ale Wy możecie użyć innych składników, wedle własnego upodobania. Zapewniam, że jej smak, aromat i kruche ciasto zainspiruje Was na niejeden wypiek :)

Domowa pizza z salami, pieczarkami i papryką

Czas przygotowania: 65 min.
Składniki na formę 32x22 cm
Koszt przygotowania: 12,00 zł

SKŁADNIKI na ciasto do pizzy:
350 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
150 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli

SKŁADNIKI na sos do pizzy:
500 ml przecieru pomidorowego
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz

Dodatki do pizzy:
150 g tartego sera mozzarella
12-15 plasterków salami
1/2 czerwonej papryki
1/2 pomarańczowej lub żółtej papryki
5 pieczarek
świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE ciasta do pizzy:
Drożdż rozkruszamy i zalewamy ciepłą wodą z cukrem. Odstawiamy na ok. 5-10 min. aż na powierzchni pojawi się charakterystyczna pianka. Oznacza to, że drożdże pracują.
Do miski przesiewamy mąkę i zalewamy wodą z drożdżami. Dodajemy oliwę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż ciasto wyrobi się w jednolitą masę. Następnie ciasto zagniatamy na blacie za pomocą dłoni ok. 10 min. W razie potrzeby posypujemy ciasto delikatnie mąką. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. aby ciasto ładnie wyrosło.
W między czasie możemy przygotować sos do pizzy oraz dodatki.

PRZYGOTOWANIE dodatków do pizzy:
Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, a pieczarki w plasterki.

PRZYGOTOWANIE sosu do pizzy:
Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy. Przyprawiamy sos solą, pieprzem i oregano. Sos gotujemy, aby go zredukować (zagęścić przez odparowanie wody).

PRZYGOTOWANIE pizzy:
Formę (blachę) smarujemy odrobiną oliwy. Ciasto wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy tworząc ranty.
Ciasto nakuwamy widelcem i odstawiamy na 5 min. Następnie na cieście rozprowadzamy sos ( nie przesadzajmy z ilością). Pozostały sos możemy wykorzystajmy jako dodatek do upieczonej pizzy.
Sos posypujemy serem, a na nim układamy salami, pieczarki i paprykę. Wierzch pizzy delikatnie posypujemy pozostałym serem.
Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C na ok. 25-30 min. Ciasto powinno być delikatnie zarumienione.
Upieczoną pizzę posypujemy oregano i listkami świeżej bazylii. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Super będę robić z pieczarkami ekologicznymi z swojej hodowli

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie trochę za grube ciasto...ale ogólnie pizza wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń