Ciasto z gruszkami w cynamonie


Rolada z gruszkami w cynamonie

Czas przygotowania: 80 min.
Składniki na 32x22 cm
Koszt przygotowania: 16,00 zł

SKŁADNIKI na ciasto:
400 g mąki pszennej
75 g cukru kryształ
200 g białego sera (twarogu półtłustego)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
7 łyżek oleju
5 łyżek mleka 3,2%
szczypta soli
masło do wysmarowania blachy
cukier puder do posypania

SKŁADNIKI na farsz do ciasta:
5 szt. świeżych gruszek
150 g cukru kryształ
1 łyżeczka cynamonu
1 op. kisielu cytrynowego
1 cytryny

PRZYGOTOWANIE farszu:
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Gruszki przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, cynamon i otartą skórkę cytryny. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 20 min. często mieszając. Na koniec dodajemy kisiel i odstawiamy do wystygnięcia.

PRZYGOTOWANIE ciasta:
Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy składniki. Dodajemy cukier, pokruszony twaróg, olej, mleko, jajka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie zagniatamy. Przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x30 cm.
Farsz rozkładamy na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta zostawiając ok. 5 cm od góry. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dołu. Roladę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem. Można dodatkowo wyłożyć spód blachy papierem do pieczenia.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 35-40 min.

10 komentarzy:

  1. mmm... pyszności! Muszę zrobić skok na gruszki, koniecznie! Takie ciasto to dzisiejsze marzenie.

    Zapraszamy do naszej kuchni!
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiało pachnieć bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, właśnie było. Zapach unosi się do teraz :)

      Usuń
  3. Już czuję ten rozkoszny zapach i niebiański smak tego ciasta :) Fantastyczne !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam to ciasto i nie radzę nikomu piec go BEZ JAJEK!!! Bo chyba Kulinarny zapomniałeś umieścić ich w przepisie. Wyszedł straszny gniot. Pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Beato. Masz rację, mój błąd. Przepraszam, że musiałaś tego doświadczyć. Nie chcę się usprawiedliwiać. Ale to chyba moje roztargnienie :( Już poprawiam przepis.

      Usuń
    2. Dzięki Kulinarny! Spróbuję jeszcze raz, bo nadzienie jest boskie! Beata

      Usuń
    3. Ależ proszę, mam nadzieję, że tym razem będzie lepiej :) Pozdrawiam i smacznego.

      Usuń
  5. Ja tez upieklam bez jajek... ale zjedlismy i tak bylo pyszne ;) zapisuje do ulubionych tylko jajka dopisze hehe ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ahhh te jajka, będą mi się po nocach śniły. Ale mimo to, ciszę się że smakowało :) Pozdrawiam :)

      Usuń