Sałatka jarzynowa z marynowaną dynią

Już jutro, niektórzy z Was będą przygotowywać halloweenowe party. Dlatego chciałbym Wam zaproponować moją wariację na temat sałatki jarzynowej. Będzie idealna na tę okazję. Udanej zabawy Wam życzę.

Sałatka jarzynowa z marynowaną dynią

Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla 10 osób
Koszt przygotowania: 16,00 zł

SKŁADNIKI na sałatkę:
8 średnich ziemniaków sałatkowych
2 duże marchewki
1 szklanka groszku mrożonego lub konserwowego
1 szklanka zielonej fasolki szparagowej (użyłem mrożonej)
1 puszka kukurydzy konserwowej
400 g marynowanej dyni ( w zalewie słodko- kwaśnej)
1 cebula
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu (np. typu greckiego)
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki musztardy dijon
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE sałatki:
Ziemniaki i marchewkę wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Groszek i fasolkę gotujemy z odrobiną cukru. Pamiętajmy aby nie przegotować warzyw, powinny być aldente.
Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do misy. Dodajemy groszek, fasolkę i posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kukurydzę i marynowaną dynię.
Do warzyw dodajemy majonez, jogurt, oliwę i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz