Zupa jarzynowa z brokułami, kalafiorem, fasolką szparagową i marchewką

Chłodne dni zbliżają się wielkimi krokami. To czas, gdy spada odporność naszych organizmów. Szybko łapiemy infekcje i jesteśmy podatni na przeziębienie. 
Dziś chciałbym Wam zaproponować idealną i naturalną profilaktykę. A jest nią zdrowa i bogata w witaminy zupa jarzynowa. Wzmocni odporność i rozgrzeje. Do tego jest bardzo pożywna, zdrowa, a zarazem lekka.



Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla 6 osób
Koszt przygotowania: 9,00 zł

SKŁADNIKI na zupę jarzynową (na garnek o poj. 5l):
2 udka z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 seler
1 szklanka fasolki szparagowej
1 szklanka brokuł
1 szklanka kalafiora
4 średnie ziemniaki
5 liści laurowych
5 ziele angielskie
sól, pieprz
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE zupy jarzynowej:
Do garnka wkładamy kurczaka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zagotowujemy. Z powierzchni zbieramy tworzący się szum.
Marchewkę, pietruszkę, pora i selera obieramy i kroimy plastry. Warzywa dodajemy do gotującego się kurczaka. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, kalafiora, brokuły i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Wszystkie składniki gotujemy na średnim ogniu ok. 25-30 min. Kontrolujmy twardość warzyw, powinny być aldente. Pod koniec doprawiamy solą i pieprze.
Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Fajny pomysł, a bulion zawsze można przygotować wcześniej :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko 9 złoty i dla czterech osób - rewelacja a na jesieni przyda się każdemu zupka na rozgrzewkę :)

    OdpowiedzUsuń