Karpatka z kremem cytrynowym

Karpatka z kremem cytrynowym

Czas przygotowania: 1,5 h
Składniki na formę 30x20 cm
Koszt przygotowania: 16,00 zł

SKŁADNIKI na ciasto:
1/2 kostki masła (125 g)
1 szklanka mąki pszenne tortowej
1 szklanka wody
5 jajek
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder (do dekoracji)

SKŁADNIKI na krem cytrynowy:
2 opakowania budyniu śmietankowego
500 ml mleka
7 łyżek cukru białego kryształ
200 g masła
1 cytryna

PRZYGOTOWANIE ciasta:
Piekarnik ustawiamy na 180'C.
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej masło. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę, cały czas mieszając. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, lśniąca i nieprzywierająca do garnka. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy, aby przestygło.
Następnie dodajemy do ciasta po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka, ciasto dokładnie miksujemy.
Pod koniec dodajemy szczyptę soli i proszku do pieczenia. Całość miksujemy jeszcze przez ok 2 min.
Ciasto dzielimy na dwie porcje.
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy porcję ciasta do formy i rozprowadzamy szpatułką.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieczenia na 30 min.
Upieczone i ładnie zarumienione ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Czynność powtarzamy z drugą porcją ciasta.

PRZYGOTOWANIE kremu cytrynowego:
Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń i dodajemy cukier. Mieszając dodajemy startą skórkę z cytryny i sok.
Pozostałe 400 ml mleka zagotowujemy w garnku i intensywnie mieszając dodajemy rozpuszczony budyń z cukrem i cytryną. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do wystygnięcia do lodówki.
Schłodzoną masę budyniową miksujemy na wysokich obrotach dodając po kawałku masło.

PRZYGOTOWANIE karpatki z kremem cytrynowym:
Na dnie formy układamy warstwę ciasta. Rozprowadzamy równomiernie krem i przekładamy drugą warstwą ciasta. Tak złożone ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok 2 h. Karpatkę przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

8 komentarzy:

  1. o fajny pomysł:) w takiej wersji karpatki nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przed sekundą taką zjadłam (chłopak mi kupił) i już żałuję :( Nakrzyczałam na niego żeby już nie przynosił, bo to nie pierwszy raz w tym miesiącu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem, poproś chłopaka aby sam upiekł Ci taką. Przepis już masz :)

      Usuń
  3. ;) UWIELBIAM A CYTRYNOWEJ NIE JADŁAM...ZAPRASZAM ZA TO NA ''KARPATKĘ Z GALARETKĄ''
    POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/12/jak-zrobic-karpatkeprzepis-na-ciasto-i.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Z kremem cytrynowym nigdy nie jadłam; pyszna musi być :)

    OdpowiedzUsuń