Pancakes kukurydziane ze złocistym syropem


Czas przygotowania: 20 min.
Składniki na 12-15 placków
Koszt przygotowania: 7,00 zł

SKŁADNIKI:
3/4 szklanki mąki kukurydzianej białej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
1 szklanka mleka
2 łyżeczki oleju
syrop Golden

PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.
Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy jajko i olej. Składniki dokładnie ze sobą łączymy.
Następnie do płynnych składników dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy na jednolitą masę.
Łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta i smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przekręcamy na drugą stronę.
Usmażone pancakes układamy na talerzu i polewamy wszystko syropem. Smacznego.

3 komentarze: